2 z 13
Poprzednie
Następne
„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?
1. Truskawki
Truskawki to ulubione owoce Polaków, które odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających. Zawdzięczają to polifenolom oraz wysokiej zawartości witaminy C o działaniu antyoksydacyjnym. Dostarczają także witaminy z grupy B oraz błonnik.
Jednak, jak podaje EWG, nieekologiczne truskawki testowane przez naukowców z Departamentu Rolnictwa USA w 2015 i 2016 roku zawierały średnio 7,8 różnych pestycydów na próbkę, w porównaniu do 2,2 pestycydów na próbkę dla wszystkich innych produktów. Jeśli chcesz uniknąć pestycydów, organizacja radzi, aby zawsze kupować ekologicznie uprawiane owoce z certyfikowanych gospodarstw.