MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zrobiłam najłatwiejsze spaghetti z chili i sosem orzechowym. Poznaj przepis na leniwy obiad. Zrób go, gdy nie chcesz długo gotować

Anna Daniluk
Anna Daniluk

Zrobiłam najłatwiejsze spaghetti z chili i so...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Pikantne spaghetti z chili i masłem orzechowym to szybkie i sycące danie. Wystarczy ugotować makaron i połączyć z sosem orzechowym. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Ostry sos orzechowy znakomicie pasuje do makaronu. Najlepiej łączy się ze spaghetti, gdyż obkleja nitki sosem. Co więcej, gdy użyjecie masła orzechowego z kawałkami fistaszków, będą przyjemnie chrupać w trakcie jedzenia. To szybkie danie sprawdza się, gdy masz mało czasu lub brak ochoty na stanie w kuchni. Poznaj przepis na spaghetti z chili.

W skrócie

Makaron spaghetti z pikantnym sosem orzechowym to idealne danie dla miłośników ostrego jedzenia. Smakoszom papryczek chili przypominamy, że 16 stycznia według kalendarza świąt nietypowych przypada Dzień Pikantnych Potraw. Z pewnością to idealna data na zajadanie się aksamitnym sosem zwieńczonym ostrym smakiem suszonego chili. Co więcej, to smakowite danie jest do zrobienia w 10 minut. A jest to zaleta, gdy nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania spaghetti z masłem orzechowym i chili

Widok z góry na spaghetti z masłem orzechowym i chili udekorowany szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi w szklanej misce na drewnianej desce
Pikantne spaghetti z chili i masłem orzechowym to szybkie i sycące danie. Wystarczy ugotować makaron i połączyć z sosem orzechowym. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk

Spaghetti z chili w sosie orzechowym – prosty przepis

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10-15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g makaronu np.: pełnoziarnistego spaghetti,
  • 1 łyżeczka suszonego chili,
  • 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka niesolonych orzeszków ziemnych.

Jak zrobić makaron z chili?

Sposób przygotowania:

  1. Makaron spaghetti ugotowałam przez 7 minut al dente we wrzącej osolonej wodzie.
  2. W miseczce wsypałam chili i dodałam starty ząbek czosnku.
  3. Składniki zalałam gorącym olejem i odstawiłam na 2 minuty do zaparzenia.
  4. Następnie wlałam sos sojowy, ocet jabłkowy i wymieszałam z masłem orzechowym.
  5. Sos orzechowy wymieszałam z ugotowanym makaronem.
  6. Przed podaniem posypałam posiekanym szczypiorkiem oraz niesolonymi orzeszkami ziemnymi.
  7. Aby osiągnąć głębszy orzechowy smak, fistaszki można uprażyć na suchej patelni i dopiero posypać nimi ugotowany makaron z sosem orzechowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zrobiłam najłatwiejsze spaghetti z chili i sosem orzechowym. Poznaj przepis na leniwy obiad. Zrób go, gdy nie chcesz długo gotować - Strona Kuchni

Wróć na brwinow.naszemiasto.pl Nasze Miasto